nederland   oostenrijk   duitsland   frankrijk   grootbrit
nederland   grootbrit   duitsland   frankrijk


De Ditz-reeks

2022
dwarsliggerHoe hoort het eigenlijk? – De Dikke Ditz (44ste druk). Ook als dwarsligger.
In deze geactualiseerde versie aandacht voor diverse ontwikkelingen op etiquette-gebied. Ook nieuwe uit-het-leven-gegrepen voorbeelden van onze moderne omgangsvormen. Prijs: € 24,99,- (als dwarsligger € 7,90).
De Dikke Ditz geldt als hét etiquette-standaardwerk. Amy Groskamp-ten Have was de eerste die de regels voor een groot publiek op schrift stelde. Haar boek verscheen in 1939 en was een denderend succes. Binnen twee maanden werd het boek 4x gedrukt, en zo werd de titel synoniem met goede omgangsvormen. Zestig jaar later, in 1999, herschreef RvD het boek – en ziedaar: ook dit boek werd een bestseller: binnen twee maanden 4x maal gedrukt en een half jaar lang op de toptien van bestverkochte boeken. Dat komt omdat RvD op overtuigende wijze weet uit te leggen waarom etiquette voor iedereen belangrijk is. Aan de hand van de geschiedenis van de etiquette (RvD is niet voor niets historica) laat ze zien waar de regels vandaan komen en waarom ze zijn zoals ze zijn.

Dikke Ditz 2h   Dikke Ditz 3ahDikke Ditz bh  Dikke Ditz

Dikke Ditz – Hoe hoort het eigenlijk?, Becht (Haarlem) 2020, 44ste druk, gebonden, 400 blz., geïllustreerd, uitgebreid register, € 24,99.
Dikke Ditz - Hoe hoort het eigenlijk?, Dwarsligger, 2018, gebonden, geïllustreerd, uitgebreid register, € 7,90.
RECENSIES EN ARTIKELEN:

Achterpagina NRC: De nieuwe Dikke Ditz.

Artikel NRC: Tuur eens niet naar dat scherm.

Interview Volkskrant: Maak geen ruzie via Whatsapp, loop liever even binnen.

Interview Trouw: Beroemde mens, zeg uw naam!


Interview De Telegraaf: Keurig zonder keurslijf.

Interview De Gelderlander: Iedereen is bang voor me.

Radio 5, Haandrikman met Reinildis van Ditzhuyzen over etiquette boek Hoe hoort het eigenlijk. BELUISTER HIER

sfeer bibliografie 02OmanDitz. Arabische omgangsvormen en gebruiken.
In het kader van het bezoek van Koningin Beatrix aan de Sultan van Oman en de Emir van Qatar is dit boek over Arabische omgangsvormen verschenen. Voor de inhoud: zie voorbeeldpagina’s.

Formaat 17 x 24 cm, 64 pagina’s, register, geheel in kleur, zeer fraaie vormgeving veel unieke foto’s, gesatineerd papier. UITVERKOCHT
Dunne DitzDunne Ditz

Dit handzame boekje op paspoortformaat behandelt in kort bestek de basisregels voor alle levensmomenten. Etiquette-onzekerheid (‘Hoe kom ik goed over?’, ‘Welke zijn de basisregels van de etiquette?’, ‘Moet ik drie keer zoenen?’) is overbodig. Raadpleeg uw ‘Dunne Ditz’, die u altijd in zak of tas bij u kunt dragen.

Dunne Ditz, Becht (Haarlem) 2016, 4de druk, gebonden, 40 blz., geïllustreerd, € 5,-.

Kinder DitzKinderen weten hoe het hoort – KinderDitz

Etiquette is ín. Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om te weten hoe het hoort. Het helpt je op respectvolle wijze met je medemens om te gaan (normen en waarden), en het maakt je vrijer en zekerder in de dagelijkse omgang, waar, wanneer en met wie dan ook. Dit geldt ook voor kinderen. Hoe hoort het eigenlijk op school, aan tafel en in de bus? Dit praktische boek voor kinderen tussen 6 en 13 jaar (en hun ouders!) staat vol vragen, voorbeelden, quizjes, gedichtjes en bijzondere tekeningen over dagelijks voorkomende etiquettekwesties.

Kinderen weten hoe het hoort – de KinderDitz, Becht (Haarlem) 2009, 4de druk, gebonden, 128 blz., geïllustreerd, register, € 8,- HELAAS UITVERKOCHT.

Bulgaarse Kinder Ditz

De KinderDitz is in het Bulgaars vertaald. 

Dutch DitzDutchDitz – Manners in the Netherlands
Nederlanders zijn ánders. Wij hebben zo onze eigenaardigheden en deze kunnen buitenlanders onzeker maken, omdat ze niet weten hoe ze moeten handelen of reageren. Of ze kunnen zich beledigd voelen, omdat een Nederlander iets doet wat in hun cultuur echt niet kan. Een Engelsman zegt: ‘In bijvoorbeeld Aziatische of islamitische landen verwacht je afwijkende omgangsvormen, maar in Nederland niet. Toch is veel hier volstrekt anders.’ Een Duitser: ‘Tussen onze buurlanden blijken onverwachte verschillen te zijn. Vooral bij zakelijke contacten moet je daar echt rekening mee houden.’

Om misverstanden te voorkomen en het contact met buitenlanders gemakkelijker en succesvoller te maken, zijn in dit boek de belangrijkste Nederlandse omgangsvormen op een rij gezet. In zeven hoofdstukken worden deze behandeld, met vragen, kaders, citaten en (historische) achtergronden. Om een breed en betrouwbaar beeld te krijgen sprak RvD met talloze buitenlanders over hun ervaringen. Hun opmerkingen en ervaringen maakten hoe ánders wij Nederlanders eigenlijk zijn. Niet alleen anders dan anderen, maar vooral ook anders dan wij zelf denken. Zo dient dit boek een tweede, onverwacht doel: het houdt ons Nederlanders een spiegel voor en is dus minstens zo nuttig voor onszelf.

DutchDitz, Becht (Haarlem) 2013, 3de druk, gebonden, geïllustreerd, 200 blz., reg., € 13,90.
duits der ditz

Der Ditz, oder: Alles was man über Niederländer wissen sollte.

Een uitgebreide en aangepaste versie van de DutchDitz voor de Duitstalige markt. Voor meer informatie: zie pagina Duits

Der Ditz, Aschendorff (Munster) 2010, gebonden, geïllustreerd, 176 blz., reg., € 20,- (incl. verzendkosten).

img857 173x282

Dolle Ditz
Eenmalige Sinterklaasuitgave. Niet in de handel.

‘Da’ge ’t maor wit’ (deur Reintje van Ditz)

Carnavalsuitgave – want waor moete ’t vandaog d’n dag anders leren…? Niet in de handel.Erasmus & Etiquette

Niet iedereen weet het, maar onze landgenoot Erasmus schreef in 1530 in het Latijn een etiquetteboekje voor kinderen. Dit had zo’n succes, dat het in de 16de eeuw wel tachtig keer herdrukt werd! Ook daarna bleef men het lezen, tot in onze tijd toe. Daarom is Erasmus’ geschrift (het telt maar 20 bladzijden) in 2001 opnieuw uitgegeven, in mooi Nederlands vertaald door Jeanine de Landtsheer en Toon van Houdt. RvD schreef de inleiding

Athenaeum-Polak & Van Gennep (Amsterdam) 2004, ISBN 90-253-1131-8, UITVERKOCHT.Waarom etiquette?
Over etiquette bestaan zonderlinge ideeën: sommigen vinden het een keurslijf, anderen noemen het ouderwets en uit de tijd, weer anderen vinden het elitair. Ze hebben ongelijk. Etiquette is niet alleen van alle tijden, maar ook van en voor alle mensen. Etiquette heeft namelijk als doel een aangename samenleving te creëren. Het middel daartoe zijn regels, zoals: Niet voordringen; Geen rommel op straat gooien, Niet schelden, enzomeer. Deze regels zijn praktisch en functioneel. Ze zijn te vergelijken met verkeersregels: deze regelen het verkeer van auto’s, fietsers en voetganger om botsingen te voorkomen. Zo ook regelen omgangsvormen de dagelijkse omgang tussen mensen om geestelijke ‘botsingen’(ruzie, rommel, lawaai, onzekerheid, onduidelijkheid) te voorkomen.

Etiquette is er dus niet om het leven ingewikkeld te maken, neen, etiquette heeft tot doel het leven aangenamer, gemakkelijker en overzichtelijker te maken. Met behulp van de etiquetteregels weet iedereen altijd en overal waar hij aan toe is. Kennis van omgangsregels is dan ook een belangrijke sociale vaardigheid. Bovendien draagt deze bij aan de sociale cohesie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat omgangsvormen de boel bij elkaar houden. Etiquette is gelukkig niet moeilijk, want in beginsel zijn alle regels terug te voeren op deze twee basisregels:
  • Houd rekening met de ander
  • Wees duidelijk
Als je deze kent (en toepast natuurlijk) én je gezond verstand gebruikt, maak je de samenleving een stuk aangenamer!

Logo Footer

COPYRIGHT © 2020
Website door Buro Zutphen