nederland   oostenrijk   duitsland   frankrijk   grootbrit
nederland   grootbrit   duitsland   frankrijk


Actueel / RvD in de pers

Vanaf september 2023: Tentoonstelling “Vrouwen van Soestdijk” in Paleis Soestdijk. Samenstelling: Nicole Uniquole; Teksten: RvD. 
Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan de tien vrouwen, die vanaf de 17de eeuw vooral ´s zomers graag op (paleis) Soestdijk verbleven: 
- Catharina Hooft - Maria Stuart - Maria Louise van Hessen-Kassel –
-  Anna van Hannover - Wilhelmina van Pruisen - Hortense de Beauharnais –
 - Anna Paulowna - Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach - Emma - Juliana.

soestdijk2022: RvD schreef de teksten voor twee tentoonstellingen van Nicole Uniquole (www.uniquole.nl): 
- Vorm aan de Vecht op de Buitenplaats Doornburgh: een bijzondere combinatie van erfgoed en hedendaags design.  
- In het paleis van Fulda (Duitsland): een tentoonstelling rondom de Oranjedynastie.

Elsenburg klein totaal

Behangselschilderij (1792, 270 x 217 cm) van de verdwenen buitenplaats Elsenburg aan de Vecht. Dit voormalige landgoed is nu bij Doornburgh gevoegd.Opnames in de Haagse Sociëteit de Witte voor de driedelige serie Dionne Dichtbij over Koningin Máxima in mei 2021 n.a.v. haar 50ste verjaardag.

DOORNBURGH 2022: RvD werkt mee aan een bijzondere tentoonstelling van Uniquole op Landgoed Doornburgh aan de Vecht. Hier bekijkt zij mogelijke tentoonstellingsobjecten (op foto´s).

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.32.07
2021: opnames (april) van ARTE-/ZDF-documentaire over “Reserveprinsen” (Prins Friso, prins Harry e. a.) in het Prentenkabinet van het Hampshire Hotel ´s Gravenhof te Zutphen. 
(Auteur: Julia Melchior, Broadview TV, Keulen). 
Opnames met redacteur Julia Melchior, cameraman en geluidsman in het fraaie Prentenkabinet.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.33.01RvD tussen de bekende Zutphense haarstylist (Figaro Hairdesign) Geert-Jan Damhuis (rechts) en visagist Bas Schottman in het Prentenkabinet.

Schermafbeelding 2021 04 23 om 14.33.16Mei 2021: Koningin Máxima wordt 50 jaar. Opnames voor een vierdelige serie over de koningin voor het tv-programma Blauw Bloed (met Arjan Mitzer in de Zutphense trouwzaal).

Vraaggesprek voor WDR-/ARTE-TV-documentaire over Nederlands-Duitse betrekkingen, met name na 1945. Uitzending mei 2021.
(Auteur: Dietrich Duppel; Beeld: Oliver Kratz; Geluid: Augusto Castellano; Productie: Juliana Hribar, gebrüder beetz)

Vraaggesprek in het barokke Stadhuis van Zutphen voor ARTE-/ZFD-documentaire over Europese Prinsen-Gemaal. Uitzending april 2021.
(Auteur: Julia Melchior, Broadview TV, Keulen)

Portret van RvD (in Zutphen en Wenen) in de TV Show op reis van Ivo Niehe, 30 maart 2019.
RvD begon het nieuwe jaar 2019 als gast in het bekende radioprogramma Kunststof op NPO 1 (1 januari 2019, 54 minuten):
https://www.nporadio1.nl/kunststof/onderwerpen/485443-reinildis-van-ditzhuyzen-schrijver-historicusCode

IMG 1468 kopiërenswietengottfriedvan
Nieuw project: Godfried (Gottfried) van Swieten
RvD werkt nu aan de biografie van haar verre verwant Godfried Freiherr van Swieten (Leiden 1733 - Wenen 1803, in 1753 "baronisiert" via zijn vader), die als kind naar Wenen verhuisde omdat zijn vader Gerard lijfarts (en later ook directeur van de Hofbibliotheek, minister van Onderwijs en hervormer van de Weense Universiteit) werd van keizerin Maria Theresia. Zijn zoon Godfried werd keizerlijk Oostenrijks gezant in onder meer Brussel, Parijs, Warschau en Berlijn. Hij was een groot muziekliefhebber – en dan met name van J.S. Bach en G.F. Händel. Aan het glansrijke hof van Versailles genoot hij van de muziekvoorstellingen en componeerde enkele opera´s en symfonieën. Aan het hof van Frederik de Grote in Berlijn raakte hij bevriend met diens zuster, de muzikale prinses Anna Amalia. Godfried verzamelde composities van vooral Bach en Händel en correspondeerde hierover met kenners in heel Europa. Vanaf 1777 was hij Prefect en Censor van de Hofbibliothek, waar hij ook woonde. Hier organiseerde hij concerten, waar onder meer Mozart, Salieri, Beethoven en Haydn optraden. Ook stichtte hij de "Gesellschaft der Associierten Kavaliere", een club van leden van de hoge adel, in wier paleizen concerten van deze en andere componisten werden georganiseerd, die aldus gesteund werden in hun carrière. Met name voor Mozart en Haydn is Godfried belangrijk geweest. Over vader Gerard zijn diverse biografieën verschenen, over Godfried alleen verspreide artikelen. Een biografie van deze met name wat muziek betreft invloedrijke Nederlandse Oostenrijker, is dus gewenst.RvD vertelt hierover in Podium Witteman en in het Oostenrijkse TV-programma "Was schätzen Sie?"
Logo Footer

COPYRIGHT © 2020
Website door Buro Zutphen