Op 7-1-2018 was Reinildis van Ditzhuyzen te gast in het muziekprogramma Podium Witteman, dat in zijn geheel in Wenen werd gemaakt en opgenomen. Zij vertelde over haar verre verwant GODFRIED VAN SWIETEN 1733-1803, die aan het eind van de 18de eeuw een heuse muziekpaus, een spin in in het web van de bloeiende Weense muziekleven was. Zijn genereuze steun aan en invloed op Carl Philipp Emanuel Bach, Mozart, Beethoven en Joseph Haydn was uitermate belangrijk. Zonder hem hadden deze componisten diverse werken niet geschreven. Ook zorgde hij voor een herleving van de toen “oude en ouderwetse” muziek van Händel en Joh. Sebastian Bach. Zijn betekenis wordt nog te weinig erkend. Baron van Swieten componeerde overigens zelf ook, zowel symfonieën als opera´s.

 

 

Reinildis van Ditzhuyzen op de fiets door Wenen. In 2017 maakte het tv-programma “Blauw Bloed” een zesdelige serie over deze in alle opzichten keizerlijke stad.

 

 

Korte reportage met Reinildis van Ditzhuyzen over de tentoonstelling Staatsbezoeken aan Oost- en West-Duitsland in Slot Augustusburg bij Bonn (Blauw Bloed 3-10-2016).

Omslag-Oranien-Nassau_LR  Willem I, RM, A. Key ca. 1579

Schloß Oranienburg (Berlijn), sept. 2016: Presentatie van ‘Das Haus Oranien-Nassau. Biografien und Bilder aus 600 Jahren’ (Duitse vertaling en ‘Aufdeutschung’ van ‘Oranje-Nassau. Het biografisch woordenboek’)

OMSLAG PUBLICATIE - Credits WWW.ORANJENASSAUBOEK.NL Foto Eddy Posthuma de Boer     catharina-amalia

Verschenen 2015: ORANJE-NASSAU. HET BIOGRAFISCH WOORDENBOEK (4de druk) door Reinildis van Ditzhuyzen (tekst) en Nicole Uniquole (beeld)Dit door kenners de ´Oranjebijbel´ genoemde boek is geheel vernieuwd. Resultaat: een spannende NIEUWE kijk op de Oranjes:

  1. De vormgeving : het papier, de omslag, het leeslintje, de stamboom – deze is al een juweeltje op zich. Zo´n duidelijke en overzichtelijke stamboom met alle Oranjes erop is nog nooit gemaakt.
  2. De afbeeldingen zijn inspirerend: schitterende portretten, kinderschoentjes van koningin Wilhelmina, onverwachte details, flonkerende parels, de handtas van koningin Juliana, een chocolade drinkende Oranjeprinses in de 18de eeuw, enzovoort.
  3. Er zijn hoofdstukken toegevoegd over historische kleren, stoffen, juwelen, eten en drinken zodat het leven aan vorstelijke hoven tot leven wordt gewekt.
  4. Er is een zeer uitgebreid register met doorgaans korte omschrijvingen van zoveel mogelijk genoemde personen (Fröbel, opvoedkundige; Fabergé, edelsmid; Simon Stevin, wis- en natuurkundige; Balthasar Gerards…? Juist ja: moordenaar), zodat je nieuwsgierig wordt.
  5. De in totaal 126 levensbeschrijvingen zijn geactualiseerd. Toegevoegd zijn natuurlijk de Prinses van Oranje, Catharina-Amalia (zie foto hierboven), haar zusjes Alexia en Ariane alsook hun nichtje Eloise van Oranje-Nassau van Amsberg.

 

 

Mimibrieven1  Herrman Nov. 1915 im Felde Wolhynië    Mimibrieven3

VERSCHENEN OKTOBER 2015: “LIEBESBRIEFE AUS LEMBERG. EINE SPURENSUCHE UM DIE HALBE WELT 1915-2015” (Berger Verlag, 208 blz., rijkelijk en geheel in kleur geïllustreerd, register, kaarten, € 20,-)
Link 1: De Oostenrijkse krant Die Presse berichtte hierover 5 januari 2014
Link 2: Reinildis van Ditzhuijzen bezorgt Liebesbriefe aus Lemberg (Den Haag Centraal 09.10.2015)
Link 3: Folder Liebesbriefe aus Lemberg RZ

In een kluis in een Weens privéhuis doe ik een verrassende vondst: een bundel liefdesbrieven uit de Eerste Wereldoorlog vanuit het Oostfront. De geliefde, Mimi Rainer, is bekend: een keurig Weens, katholiek meisje. Maar wie is de auteur van al die beeldende, liefdevolle, poëtische brieven? Ik weet alleen zijn naam: Hermann Lilienfeld. En zo begint een spannende speurtocht, die mij onder meer voert van Wenen naar Oekraïne (Galicië en Boekowina), Slowakije (Bratislava, Kosice), Duitsland (Arolsen, Berlijn, Saarburg), Nederland (Rotterdam, Den Haag), Praag en Ostrava, ja, zelfs naar de stad Lilienfeld. Het ongelooflijke leven van de k.u.k. (königlich und kaiserliche) officier, dokter en dirigent Lilienfeld (1894-1981) kan ik uiteindelijk als een heuse detective van het begin tot het einde reconstrueren. Het resultaat verschijnt in oktober 2015 in een rijkelijk geïllustreerd boek (in het Duits). Mijn spannende zoektocht, die gepaard ging met allerlei opmerkelijke belevenissen en avonturen, wordt hierin vermengd met zijn wel zeer opmerkelijke leven. Zo zal Lilienfeld vele jaren na zijn dood tot leven gewekt worden. Dat verdient hij, enerzijds omdat hij in zijn eentje de geschiedenis van de 20ste eeuw in (Midden-) Europa belichaamt, anderzijds door zijn levensinstelling, die hem altijd en overal deed overleven. Wij kunnen van hem leren!  .

 

Verschijnt oktober 2018: “DIE HLAWATSCH SAGA. Drapierte Damen, nackte Herrenbeine & ein Wiener Zinshaus 1800 bis heute” (Berger Verlag, Horn NÖ, 324 blz.; met zeer veel onbekende foto´s en documenten, dagboeken en brieven; plaats- en personenregister, stambomen, € 20,-)
De wederwaardigheden van een Weense familie vanaf 1800, die in de 19de eeuw een fortuin verdiende met de productie van de toen zo bijzonder populaire kasjmirsjaals (zo’n sjaal was een heus statussymbool). In deze ongekende bloeitijd van de Habsburgse hoofdstad had de familie zelfs een filiaal in New York, bouwde elegante villa’s en zogenaamde Zinshäuser, richtte deze met Gründerzeit-meubelen in en legde diverse verzamelingen aan. In één Zinshaus zijn talrijke archivalia bewaard gebleven, zoals dagboeken, (liefdes)brieven, foto’s en notities, maar ook meubels, portretten, piano, spellen, lampen, serviezen en andere voorwerpen. Van Ditzhuyzen studeerde geschiedenis in Wenen en woonde vele jaren op een steenworp afstand van dit pand. De Niederösterreichische Nachrichten Gmünder Zeitung berichtte hierover 28-1-2014: NÖN_2014_Woche05

2018: Verschijning herziene uitgave HOE HOORT HET EIGENLIJK – DIKKE DITZ (42ste druk!) met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen in onze omgangsvormen en nieuwe actuele, uit het leven gegrepen voorbeelden.

Meer zie Ditz-reeks…

30 APRIL 2013: ABDICATIE & INHULDIGING: Reinildis van Ditzhuyzen leverde tussen 9 en 20 uur voor de Duitse zender ARD in weer en wind vanuit de openluchtstudio aan de Amsterdamse grachten live commentaar als ‘unsere Expertin’ en beantwoordt vragen op twitter.

Afbeelding linksboven: Live vanaf de Amsterdamse grachten (Café de Sluiswacht) temidden van talrijke langsvarende boten vol vrolijke mensen.

Afbeelding linksonder: Even warm worden in het café. Met André Rieu.

ZOMER 2012: Tentoonstelling Paleis ORANIENBAUM, ‘Nederlandse’ buitenplaats in (Oost-) Duitsland, geopend door H.M. Koningin Beatrix en de Duitse Bondspresident. Curator was Nicole Uniquole. Reinildis van Ditzhuyzen werkte mee aan de tentoonstelling Dutch Design – Huis van Oranje (april-oktober 2012) in dit elegante paleis. Zij schreef catalogus-, zaal- en audioteksten en sprak de audiotour in (Duits en Nederlands). Bijna 50.000 bezoekers kwamen naar het door de Nederlandse Oranjeprinses Henriette Catharina gebouwde prachtslot, dat in het teken stond van hedendaags Nederlands ontwerp en mode in combinatie met historische objecten uit het Koninklijk Huisarchief, portretten, juwelen, serviezen, meubels en accessoires.